5 moduri prin care să economisești

„Tu cât economisești în fiecare lună?” a fost întrebarea unui prieten când încă nu eram prieteni. Nu am știut ce să-i răspund, pentru că nu economiseam.

Am început ușor-ușor să mă interesez ce înseamnă această „economisire”. Bineînțeles, că primul gând te duce la bani. Dar oare doar banii îi poți economisi? Eu nu cred asta, cred că poți pune deoparte și alte lucruri, nu doar bani. De altfel o facem des. De câte ori pui mâncarea în frigider dacă mai rămâne? De câte ori pui tricourile, cămășile, pantaloni în dulap dacă nu-i mai porți?

Și atunci de ce nu facem și asta cu banii? De ce vrem să scăpăm de ei? Habar nu am ce să răspund la întrebarea asta sau, mai bine zis, nu am soluția perfectă pentru a economisi, dar uite câteva moduri care la mine au dat roade.

1.Cumpără doar ce ai nevoie.

„OK, dar am nevoi multe!” ai putea spune. Poate dorințe. Întreabă-te, oare, chiar ai nevoie să-ți schimbi telefonul la fiecare 6 luni? Oare chiar ai nevoie să ieși în oraș în fiecare week-end?

„Dar, stai, nu ai zis să cumpăr doar ce am nevoie? Ce treabă are ieșitul în oraș?”

Păi și acolo nu bei o bere, două, trei? Un shot, două, trei? O shaorma, do…?

”Da, dar vreau o plasmă mai mare. Am nevoie de ea ca să nu orbesc. Să văd bine la TV.”

În primul rând, aia ce vrei tu nu e o plasmă, e un LCD, iar în al doilea rând, cine se mai uită la TV în ziua de astăzi? Adică, serios, chiar ai nevoie de contul ăla la Netflix? Chiar ai nevoie să ți se bage pe gât abonamentul ăla prost de TV doar ca să ai net?

Așa că dacă-ți stabilești foarte bine ce nevoi și dorințe ai în fiecare lună, pe o foicică și elimini toate dorințele care vor sta degeaba să putrezească într-un colț o să ai ocazia să pui deoparte niște bănuți care te vor ajuta la bătrânețe sau care te vor ajuta să-ți cumperi o casă. 🙂 Sau te vor ajuta să te dai mare cu ei pe Facebook. I dunno.

2. Cumpără o cană filtrantă

„Stai, ce?”

Știi câți bani dădeam pe apa la bidon? O turmă. Ia-ți un tester de apă și vezi dacă apa de la rețeaua orașului tău e potabilă. Oricum este mai bună decât multe ape îmbuteliate de pe piață.

3. Treci pe LED-uri.

Dacă nu ai făcut-o deja, e timpul. La becurile cu LED salvezi până la 20% la factura de la curent. TESTAT! GARANTAT! ȘOC!

4. Deschide-ți un cont de economii

Un cont separat față de contul curent face minuni. Acolo îți poți pune toți banii pe care îi economisești, sunt în siguranță și nu vor scăpa printre degete în POS-ul comerciantului.

5. Cumpără-ți bilete la orice din timp.

Serios, poți cumpăra bilete la concerte, bilete la mare, la băi termale cu până la 50% mai ieftine dacă le cumperi din timp. Apropo de dorințe…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.