De ce să nu te împlici în politică

Putem foarte ușor intra în capcana de a crede că dacă ne dedicăm timpul nostru politicii, vom putea schimba mersul lucrurilor în țara asta. De cele mai multe ori ești acuzat, atunci când ești nemulțumit, că de ce, domne, nu te implici și tu în politică ca să vezi cât e de greu/ ca să avem cu cine schimba ceva/ ca să marmote.

Acest argument aparține, din punctul meu de vedere, societăților slabe care găsesc vinovați în special printre cei care sunt nemulțumiți, pentru a le închide gura. Și ăsta nu ar fi un motiv ca tu să nu te implici în politică, pentru că din contră, te momește să te implici. Ci altele ar trebui să-ți dea de gândit.

Hai să-ți dau zece motive pentru care nu ar trebui nici în ruptul capului să te implici în politică.

1. Pentru că este ca un drog. 

Odată ce i-ai prins gustul și vezi cum este să fii coordonator de mulțimi, începe să-ți placă. Începi să vrei mai mult, de la un simplu membru îți vei dori să ai responsabilități mai mari și mai mari, pentru că puterea asta face, corupe. Și îți vei investi absolut toate resursele tale ca să ajungi în vârf, iar când vei ajunge acolo îți vei dori mai mult și mai mult. De aceea îi vedeți pe unii politicieni cu ochii bulbucați și roșii, distrugând totul în jurul lor doar pentru încă un gram de putere.

2.  Pentru că nu este un loc de muncă.

Indiferent ce funcție politică/publică vei obține, a fi politician nu este o meserie. Nu te duci la locul de muncă și lucrezi pe o normă fixă și la final iei niște bani cu care să-ți întreții familia. Este o zonă de instabilitate crescută. Dacă o privești ca pe o oportunitate de a face bani din asta, fugi de gândul ăsta ca dracul de tămâie. Odată ce vei începe să gândești așa, vei deveni din ce în ce mai vulnerabil și sclavul politicii. Vei dori să obții cât mai multe beneficii pentru a înlocui timpul pe care nu-l petreci împreună cu familia sau mașina pe care tocmai ți-ai distrus-o în drumurile tale prin țară ca membru de partid. Și într-un final vei ajunge la punctul 1, pentru că puterea îți va aduce beneficii și beneficiile întrețin nevasta și copiii și pentru a obține acele beneficii va trebui să sufli și-n iaurt.

3. Partidul nu este o familie

Dacă te-ai uitat prea mult la filme cu mafioți sau cu politicieni, înseamnă că ai o viziune familistă asupra unui partid. Nu are nicio treabă cu ceea ce crezi tu că este un partid politic. Partidul este mai mult o cazarmă. Ai șefi care te vor călca pe cap dacă greșești și subordonați care te vor linge în fund pentru a-ți lua locul. Nu se creează spiritul de familie în niciun moment în care ești în partid. Atât timp cât aduci un plus ești binevenit, atât timp cât ești știut de frică ești cât mai bine dus în brațe, atât timp cât îi ai pe alții la mână cu ceva, reușești să trăiești cu impresia că totul este roz, deși tu o știi că nu e așa. Nu te va ajuta nimeni, dacă cineva va avea de beneficiat din paguba ta. Vei fi primul care va pleca atunci când partidul va avea de ales dacă îl privești ca pe o familie.

4. Trebuie să ascunzi adevărul

A fi politician este egal cu a fi ipocrit. Știu că poate generalizez, dar activitatea în sine și stresul la care ești supus o cere. Trebuie de foarte multe ori să ascunzi fapte despre unii și despre alții. Tot timpul va trebui ca stânga să nu știe ce face dreapta și invers și tu să te asiguri că nu se împreunează. În plus trebuie să fii atât de abil încât astăzi să spui că un pahar pe jumătate plin este de fapt pe jumătate gol, iar mâine să îi convingi pe oameni că de fapt este pe jumătate plin.

De ce? Pentru că în politică se urmărește interesul personal. Și nu este greșit, pragmatic, ci mai mult imoral. Pentru că dacă stăm să ne gândim interesul personal poate aduce bine interesului general dacă primul urmărește niște principii etice. Și atunci va trebui să ascunzi adevărul pentru a putea duce la îndeplinire idealul tău politic.

5. Vei fi folosit și vei folosi oameni

Cum spuneam mai sus, partidul nu este o familie și cu siguranță vei fi folosit în multe situații cheie. De la momentul în care va trebui să împarți pliante în frig și ploaie fără să ai nici măcar un câștig de imagine din asta până la momentul în care va trebui să juri strâmb în fața unui coleg pentru că, fără el, vei fi ca și zburat din acel partid. Bineînțeles jurământul strâmb te va ajuta și pe tine la rândul tău să te folosești de acel om ca să-ți obții o candidatură pe o listă bună sau la o primărie care să-ți garanteze liniștea pentru câțiva ani.

6. Niciodată nu vei fi destul de pregătit să iei o lovitură

Oamenii te vor trăda, nu din răutate, ci pentru a-și urmări interesul propriu. Din cauza asta vei cădea la răscrucea dintre arme puternice și nu vei avea niciodată pregătirea suficientă pentru a te apăra. (bine, poate ai ficatul lui Băsescu și atunci vorbim despre altceva)

7. Imaginea ta publică va fi răscolită pe toate părțile

Întotdeauna se va găsi cineva care să îți caute în istoricul vieții și să îți scoată ochii cu orice, chiar și cu lucruri făcute de rude sau vecini, nu trebuie să fii neapărat tu.

8. Politica nu înseamnă doar 8 ore pe zi

În fiecare moment trebuie să știi totul despre toate, adică învățare, deschidere și informare non-stop.

9. Politica nu este pentru bani

Politica înseamnă, printre altele, administrarea unor sume imense de bani. Normal că te va mușca șarpele de inimă să pui și tu mâna pe vreo 2-3 biștari, că doar nu ești mai prost. Dar politica, în esență, nu despre este despre asta. Este despre viziune, leadership și putere. 

10. Să fii politician în România nu mai înseamnă nimic. 

Vorba poetului „azi ești, mâine nu ești”. Nu ești respectat, pentru că de obicei nu prea oferi respect. Nu ești auzit, pentru că de obicei vocea partidului este mai importantă. Nu ești un lider, pentru că de obicei a trebuit să furi ca să ajungi în vârf. 

Care sunt motivele pentru care voi nu v-ați implica în politica din România? 

1 thought on “De ce să nu te împlici în politică”

  1. Pingback: De ce să faci politică în România – mikedean.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.