Degeabă vă bucurați că nu e trafic în București

La fiecare sărbătoare importantă, atunci când cei din București pleacă în provincie, surprind câțiva cetățeni care se bucură, pe bună dreptate, că ce liber este Bucureștiul. Recunosc, și eu am fost surprins de multe ori de cum arată uneori străzile goale, fără trafic, fără semafoare interminabile, fără blocaje. Este liniștitor.

Doar că se întâmplă niște fenomene stranii atunci când orașul este liber sau, mai bine zis, accesibil. Apar niște tipologii de personaje în trafic. Acei șoferi care nu prea știu să conducă, care sunt puțin nedumeriți, uimiți, marcați de această libertate pe care o oferă sărbătorile.

  1. Moșul. Nu, nu e vorba de persoanele în vârstă, ci de cel care merge cu 20-30 de km/h pe bulevardul liber, dacă se poate pe două benzi din două. Cel care stă cu gâtul întins peste volan, poate dă Dumnezeu și vede și el vreo monedă de aur pe asfalt. E frustrant să nu poți depăși un astfel de conducător auto, mai ales atunci când te grăbești să ajungi și tu, nu știu, poate la serviciu?
  2. Vitezomanul. Este acel șofer, de altfel nu foarte experimentat, care atunci când vede o stradă liberă nu poate merge decât cu viteză. Care e viteza minimă? 50? 100, am zis!
  3. Turmentatul. Este puțin rudă cu moșul, doar că el merge cu viteza legală. Numai că nu se poate hotărî pe ce bandă să meargă. Parcă dintr-odată se pomenește pe o stradă goală, și nu mai înțelege ce semnificație au acele dungi albe de pe jos. Oglinzile laterale sunt un accesoriu fashion pentru un asemenea personaj. Nu m-aș mira să-l văd cu ele pe post de cercei.
  4. Grăbitul. Este rudă cu vitezomanul, dar el are altă meteahnă – taie calea. Indiferent că iese de pe o stradă cu cedează trecerea, sau este paralel cu tine, el trebuie să se vâre în fața ta. Ce-i drept, pe acesta îl găsești destul de des și în perioadele aglomerate, dar când nu se poate manifesta, claxonează.
  5. Drifterul. Ăsta-i ăla de întoarce cu frâna de mână chiar și căruciorul copilului. Ăla de întoarce mașina dintr-o mișcare de pe banda 1 pe banda 1 de pe celălalt sens de mers pe un drum cu 6 benzi. Ăla care stă liniștit parcat și țâșnește atunci când ești în apropierea lui cu o întoarcere de 180 de grade, care s-ar transforma în 360 de grade dacă ar avea căruciorul ăla blană al copilului.
  6. Pietonul. Aici, tipologia e valabilă cam în toate zilele. Avem gânditori, supărați, vânători de berze, cărucioare. De ce să ne asigurăm la o trecere nesemaforizată? Are frâne, mașina! Dar, să nu uităm, cum spunea un prieten mai în vârstă, în frâne și în pietoni să n-ai încredere niciodată.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.