despre renunțarea la proprietatea privată

Barry Buzan ( un teoretician renumit în domeniul Relațiilor Internaționale) spunea într-un TEDx talk că superputerile vor dispărea. Vedeți argumentele singuri în videoul atașat.

Există credința, la mulți teoreticieni, mai ales la cei care se ocupă de futurologie sau de științe exacte că dacă ne dorim să devenim o civilizație galactică avem nevoie în primul rând să devenim o societate globală. Astfel Terra nu va mai fi o planetă cu țări, ci va fi în sine o planetă-țară. Iar pentru asta, oamenii trebuie să renunțe la posesiuni. Și când ne referim la această renunțare nu vorbim despre confiscare, nici despre dispariția proprietății private, ci de a înțelege că nu mai există granițe, că nu mai există enclave naționaliste, că nu mai există națiuni și că nu mai există rase.

Este o utopie, da. Cunoaștem cu toții complexul lui Cain, al rivalității între frați, care stă la bază la formării noastre ca specie globală. Dar asta nu înseamnă că nu avem voie să visăm. Nu înseamnă că nu avem voie să trecem dincolo de paradigme și să ieșim din tiparele zilelor noastre și să sperăm că vom fi o societate galactică. Iar o astfel de societate reprezintă renunțarea la sentimentul proprietății, la invidie, la lăcomie. Numai așa putem sprijini ceva atât de costisitor și greu de construit precum călătoria în spațiu.

Și nu n-o să vină marxiștii peste voi să vă ia găina din ogradă. Până atunci avem alte probleme mai grave cum ar fi scumpirea abonamentului la Netflix, scoaterea filmelor Disney din această platformă sau creșterea prețului pâinii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.