De ce nu aș vrea ca mașinile cu motor termic să moară

Fac parte din generația celor care au crescut cu jocuri pe televizor și calculatoare. Am trecut de la una la alta și știu cum e să vrei să joci un joc nou apărut și să-ți crape placa video. E mai trist când mai dai și bani pe acel joc și nu îți merge.

Mașinile electrice, hibrid sau cele cu motoare termice și care au o căruță de senzori pe ele sunt faine pentru că îți oferă un anumit confort. Ai afișaj electronic mișto care-ți spune când trebuie să faci pișu sau senzori care te simt atunci când ești pe lângă mașină. E fain că acel computer de bord dirijează tot efortul mecanic pe care înainte trebuia să-l pui pe fizicul tău. E mișto că apar mașini autonome.

Dar, aici apare marele DAR din poveste. Vei fi dependent. Vei deveni un sac de bani pentru producători. Acum 10 ani, știai că în primii 5 ani după ce îți achiziționezi o mașină doar schimbi consumabile, iar abia apoi începi să bagi bani. Sunt sigur că peste 10 ani, în primii 2 ani o să începi să bagi bani la greu în update-uri.

O să-ți dorești software special pentru mașină, care va fi disponibil doar cu subscripție. Vei vrea un ecran mai mare la mașina ta. Cu siguranță softul computerului ăla mișto care te duce de colo până dincolo va avea nevoie de update-uri care s-ar putea să dea fail dacă nu le faci într-un service.

Poate exagerez, habar nu am. Încă sunt atașat de mașinile vechi care încă mai au cablu de accelerație și ambreiaj. Știu că sunt poluante și că vom trece oricum la viitor. Doar că nu-mi doresc un Hunger Games unde câteva companii vor deține cota de piață și în care vei fi obligat să fii sclav pe plantație pentru a putea să dai play la melodia ta preferată cu ajutorul dispozitivului din creierul tău.

1 thought on “De ce nu aș vrea ca mașinile cu motor termic să moară”

  1. Pingback: De ce cred că e loc de apocalipsă - mikedean.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.