Scurte întrebări despre bani

Aveam zilele trecute o discuție legată despre ce ce se poate cumpăra și ce nu. Și am ajuns la concluzie că orice lucru în ziua de astăzi costă. Că orice ți-ai dori să faci are un preț și astfel, ai nevoie de bani pentru a putea să faci toate aceste lucruri. Și atunci, întrebarea mea este următoarea: de ce se discută atât de puțin despre bani?

Ok, ok, o să-mi spuneți că au apărut multe cursuri și multe bloguri despre finanțe personale. O să încercați să mă convingeți că se face educație financiară în România. Da, se face și e foarte bine, dar de ce nu se discută despre lucruri atât de evidente la școală?

Prichindeii învață despre bancnote și monede. Poate că mai învață câte ceva despre pușculițe și mai aud prin casă certuri sau discuții despre bani. Dar, totuși, de ce nu ne axăm pe predarea lecțiilor despre importanța banilor? De ce nu-i învățăm că lucrurile din jurul lor au un cost și că pentru a putea să le achiziționezi cineva trebuie să producă acei bani prin muncă? De ce nu le creăm responsabilități legate de bani? De ce nu le povestim de investiții, de moduri de a multiplica banii, de metode de a-ți proteja banii?

Nu vreau să intru în vreun subiect despre educația făcută la școli. Nicidecum. Ci de educație în general. De ce nu luăm atitudine pentru noi, pentru viitorul copiilor noștri? De ce avem impresia că ce le livrează sistemul este suficient și că dacă-i umplem de matematici avansate la 10 ani, vor fi în stare ca la 20 să trăiască pe cont propriu pentru că și-au găsit o slujbă bine plătită?

Și de aici pornesc alte subiecte, cum ar fi educația pentru sănătate, mediu, trafic, comportament social, etichetă, legislație, tehnologie ș.a.

Unde sunt toate astea în prezent? Ne place să rămânem la tratamente băbești, la credințe populare că „banul este ochiul dracului”, la „legea oricum nu se aplică”?

sursă foto: BBC

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.