Trotineț

Am observat cu o anumită admirație că o parte dintre posesorii de biciclete din capitala mândră a țării a trecut la Trotineț.

N-am avut niciodată o trotinetă. Când eram mic ai mei mi-au cumpărat o pereche de role. Să fi văzut ce bucurie era pe fața mea că au turnat asfalt în sat, asta după ce nu puteam să merg nici măcar 10 metri fără să trebuiască să mă opresc din cauza vreunei gropi. Dar bucuria nu a durat prea mult pentru că imediat după marea asfaltare mi-am luat, din bani strânși de mine, o bicicletă. Am renunțat și la bicicletă, dar nu am trecut la trotinetă. Mi s-a părut tot timpul un mijloc stupid de transport. Serios acum, trebuie să îți faci vânt cu un picior și să te ții de un ”ghidon” care mișcă o piatră mică rotundă.

Și poate de aceea sunt supărat, pentru că nu am avut o trotinetă când eram mic. Dar,

  1. Bicicliștii care nu dădeau prioritate pietonilor, care treceau pe roșu, care treceau pe bicicletă pe la trecerea de pietoni acum au Trotineț electric. E noua fiță. O treabă serioasă, pentru că fac fix același lucru pe care îl făceau și pe bicicletă dar la o viteză mai mare și cu un control aproape minim.
  2. E plin Bucureștiul de trotinete electrice care te duc de ici colo. Unele sunt plimbate de anumiți puști fără să le activeze, în modul clasic, dându-le talpă. Treaba e că nu sunt ieftine. Dacă ar trebui să mergi în fiecare zi cu ele, cred că ai ieși mai ieftin dacă ți-ai cumpăra una.
  3. Nu încurajez cumpăratul. Nu înainte să cunoști regulile de circulație. Da, pare o trotinetă drăguță ca cea cu care te plimbai când erai mic, dar nu e. Nu poți să înjuri pietonii că nu se dau la o parte, sau mașinile că nu te lasă să te strecori printre ele. De ce? Dacă mergi pe trotuar cu viteză, scuză-mă, dar ești un idiot. Dacă ai impresia că un șofer te poate vedea atunci când tu ești o nălucă în mișcare, din nou, prietene, dă-mi voie să-ți spun că ești un idiot. Dacă schimbi direcția de mers și nu semnalizezi, că oricum nu semnalizai nici pe bicicleta, din nou, vezi mai sus.

Este ok să avem mijloace alternative de deplasare. Eu cred cu tărie că mașinile sunt un mijloc ineficient deși le folosesc zilnic, dar experiența asta mă face să am o astfel de concluzie. Ce zic eu e să nu abuzăm de faptul că nu există o lege care să încadreze aceste mijloace de deplasare. Deși, la biciclete există legi și reguli și totuși văd prea mulți bicicliști care trec pe roșu sau pe trecerea de pietoni.

Apărați-vă viața. E importantă. Fițele le putem arăta în alte părți.

sursa imagine: Tom Miller

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.